Kansainvälisen keittiön kirjallinen esitys

9. LUOKKALAISET TEKEVÄT KIRJALLISEN TEHTÄVÄN KEVÄÄN AIKANA, JOSSA TUTUSTUTAAN OPETTAJAN NIMEÄMÄÄN KANSAINVÄLISEEN KEITTIÖÖN ALLA OLEVIEN OHJEIDEN MUKAISESTI.

  • Esitysten maat: Suomi, Ruotsi, Norja, Ranska, Venäjä , Italia,  Kreikka, Espanja, Turkki, Meksiko, Usa, Intia, Thaimaa, Kiina, Japani , Afrikka
  • Kirjallinen osio valmis 14.3  mennessä
  • Kirjallinen työ googlen slides -tiedostona ja palautus classroomiin omalle kurssille
  • Tutustu maan ruokakulttuuriin huolella. Käytä eri lähteitä.
  • Suoria kopioita internetistä ja kirjoista EI saa ottaa (paitsi ruokaohjeita saa kopioida).
  • Lopullisessa työssäsi käytä luetteloita, laatikoita, tummennoksia, kuvia, slides-esitystä (googlen powerpoint-versio), videoita jne.

1.   JOHDANTO

–     kerro jotakin työn tekemisestä, esim. mikä siinä oli helppoa, mikä   vaikeaa, mukavaa, mielenkiintoista

–     mitä yllättäviä ja mielenkiintoisia asioita opit valitsemasi maan ruokakulttuurista, mitä et ennen tiennyt

–     kirjoita johdanto vasta lopuksi, kun työ muuten on valmis

2.  TEORIAOSUUS, jonka pääotsikoita ovat esim

  • yleistä tietoa maasta
  • tyypilliset ruoka-aineet
  • tyypilliset ruokalajit
  • ruoanvalmistustavat
  • ruokailuajat
  • alueen uskonnon ja luonnon vaikutus ruokakulttuuriin

Yleistä tietoa maasta

+ maan kartta

+ lippu

+ Mitä maataloustuotantoa/ omavaraisuutta kyseisestä maasta löytyy? Voit havainnollistaa kuvalla tai kartalla.            

Tyypilliset ruoka-aineet ja mausteet

   + Vaikuttaako maan maantieteellinen sijainti jotenkin maan ruokakulttuuriin, jos niin miten?

   + Mitä ruoka-aineita ja mausteita maassa käytetään yleensä/ tyypillisesti?

   + Eroaako ruoka-aineiden ja mausteiden käyttö maan eri osissa, jos niin miksi?

Tyypilliset ruoanvalmistusmenetelmät

   + Millaisia ruoanvalmistusmenetelmiä ja –välineitä maassa käytetään

(esim. kypsennetäänkö ruokaa avotulella, uunissa vai kaasuliedellä,

suositaanko öljyssä kypsentämistä vai terveellisempiä menetelmiä,

onko maassa tyypillisiä ruoanvalmistusvälineitä ja asioita, kuten esim. Kiinassa riisinkeittimiä….)

Ruokailu- ja pöytätavat

+ Millaisia ruokailutapoja maassa noudatetaan?

+ Miten ruokapöydässä kuuluu seurustella/ pöytätavat?

Uskonnon vaikutus ruokakulttuuriin

   + Miten maan uskonto / uskonnot vaikuttavat ruokailutapoihin ja siihen mitä maassa syödään? Uskonnon asettamat rajoitukset ruokailuille.

3. LÄHTEET

Merkitse käyttämäsi lähteet työn loppuun aakkosjärjestyksessä. Esim.

Kirjat, esim. Immonen P., Nevala R., Suontausta M. (2006) Ruokamatka Euroopassa. Helsinki WSOY

Lehtiartikkelit, esim. Schröder K. (2009) Leffailta ranskalaiseen tyyliin. Kotiliesi 9/2009

Internet –lähteet, esim.     http://www.pirkka.fi/ruoka/ruokaamaailmalta?nid=4068&n=Norjalaisia+ruokia

ARVIOINTI

Numeroarviointi  4 – 10

Arvioinnissa painotamme seuraavia asioita:

–      Työn selkeys ja jäsentely

–      Teoriaosuudesta löytyy kaikki ohjeistetut asiat ( 6 asiaa )

–      Työ on palautettu ajoissa